Gårdsbruket

av Renathe Tangen

Narkomane burde tvangsinnlegges

  • 10.07.2016 kl.10:11

Nå for tiden er jeg tilbake i fengselet som sommervikar, og jeg har det så kjekt. Møter mange nye mennesker og prøver å hjelpe dem gjennom soningen så godt jeg kan. I tillegg jobber jeg i helgene på "rusakutten" og tar imot mennesker som har fått litt for mye av alkohol, heroin, piller, ja, det meste man kan ruse seg på. Det er rus og psykiatri som har vært min "greie" siden jeg var ferdig utdannet sykepleier, og allerede 2. året på sykepleien kom lysten til å jobbe i fengsel, etter at vi hadde besøk av to fengselsbetjenter fra et fengsel i Vestfold. Men det gjør vondt å sende dem hjem, når jeg vet hva de må gå tilbake til, de fleste har jo ikke noe hjem heller, og noen ser man aldri igjen...

I dag satt jeg hjemme å surfet litt på nettet for å lese litt, det dukker jo stadig opp nye stoffer, ny forskning og det florerer av forskjellige emner i diverse diskusjonsfora, og det er greit å holde seg litt oppdatert. Jeg kommer over utsagn fra selvutnevnte moralister som "Narkomane burde ikke få gå på gaten", "narkomane er ekle", "hvorfor gidder man å hjelpe dem, de har jo kun seg selv å takke".

Rusavhengige er mennesker, som deg og meg. Noen er vokst opp med rusavhengige foreldre, noen tar dumme valg i ungdommen noen tar dumme valg i voksen alder. Noen skulle bare prøve seg fram med litt hasj og noen har vært utsatt for misbruk og mishandling i oppveksten, og for dem ble gjerne rusen en utvei fra alt det vonde. Noen har psykiske problemer, er relasjonsskadde og traumatiserte, og har funnet en måte å selvmedisinere seg på, og rusbruken i seg selv er ofte et symptom på andre underliggende problemer. Ingen våkner en morgen og tenker at "I dag, i dag er dagen jeg skal bli narkoman". Vi får alle utdelt kort når vi kommer til verden, noen får dårlige kort og noen får gode. Men det handler likevel om valg, ingen velger å bli narkoman men mange ser nok ikke konsekvensene av de valgene de tar. 

Det er vanskelig for oss utenforstående å forstå hvordan mennesker havner i denne situasjonen, men de gjør det, og det gjør dem ikke til farlige mennesker som for eksempel burde tvangsinnlegges og avruses, for hva skjer når de slippes løs fra tvangen? Det er da det blir tøft, når de skal lære å leve på nytt uten rusen å ty til. Man kan jo heller ikke unnskylde dem, for de tar et valg hver gang de tar en pille eller setter et skudd. Men det er så mye lettere å ta den pillen enn alternativet, som er å gjennomgå abstinensene, svært få klarer dette på egenhånd. Ikke alle har ressurssterke foreldre som kan slenge 100.000 kr. på bordet å få sønnen eller datteren inn i et 12-trinns behandlingsopplegg. Og for de som er interessert i politikk, så er vårt lands ruspolitikk noe feilslått og lite å skryte av. Dette bidrar heller ikke positivt for dem som ønsker seg ut av dette livet, og de aller fleste vil ut av det!

De har fått min respekt og jeg behandler dem slik jeg ville behandlet enhver av mine pasienter. De føler seg allerede som tapere, jeg trenger ikke å fyre opp under den følelsen.


 

4 kommentarer

tanketromling

10.07.2016 kl.10:32

Bra du behandler dem med respekt.

gaardsbruket

10.07.2016 kl.10:33

tanketromling: Skulle bare mangle =)

uenig

10.07.2016 kl.15:23

Jeg er uenig med deg. ingen bør bli ttvingt tol noe. narkomane om ønker å leve på gateen må få lov til det. vi kan ikke tvinge e til å fjøre noe..

gaardsbruket

10.07.2016 kl.20:00

uenig: Hei, tror ikke du har lest innlegget mitt ordentlig. Der skriver jeg jo at tvang ikke fungerer ;)

Skriv en ny kommentar

gaardsbruket

29, Osterøy

Livlig sykepleier og jordmorstudent. Blogger om livet på gården, DIY prosjekter og familieliv

Follow

Design laget av
Silje Lien Design
hits