Gårdsbruket

av Renathe Tangen

DIY betongnisser

  • 28.09.2017 kl.12:35

 

Det er under tre måneder til jul, og hvis du vil gjøre som jeg gjorde for noen år siden, laget betongnisser, så kan du få fremgangsmåten her.

Jeg tror mannen grøsser innevndig hver gang jeg kommer med en ny ide, noe som er relativt ofte. Men han skal være glad han, at ikke alle prosjektene blir satt ut i live. Jeg klarer meg oftest uten hans hjelp, men det er jo kjekt å gjøre noe sammen, samtidig som jeg får litt hjelp, selv om ikke det skjer så ofte. I dette betongprosjektet kunne han bare hjelpe meg å ta bilder, da han er over gjennomsnittet redd for å bli skitten på fingrene..

Hvertfall så så jeg noen bilder av noen julenisser på en facebookgruppe, disse var laget i betong, og da fikk jeg akutt lyst til å sette i gang. Heldigvis hadde jeg allerede handlet inn betong til et annet prosjekt, som jeg også har satt i gang med. Kommer med bilder derfra også om det blir vellykket.

Det du trenger for å lage nissene er: Betong, jeg har brukt Adda sin tørrbetong fra MegaFlis, nylonstrømpebukse som du klipper beina av, gummistrikk, tau, vann, evt gummihansker. Klipp også av en bit på ca.2-3 cm øverst på nylonstrømpen, denne skal du bruke som luekant.

IMG_0294[1]

Jeg rigget meg til i kjelleren, satte opp strykebrettet, dekket det med diverse reklame og satte i gang med griseriet.

Bland betongen når du har funnet fram det andre du trenger. Jeg er ikke så flink til å følge oppskrifter, men det kan være lurt. Hvertfall bør ikke betongen være for tynn eller for tykk. Man må nesten prøve seg litt fram underveis. Jeg måtte spe på med mer betong da min var litt for fuktig.

Ta den første nylonstrømpen og fyll den sånn passe full med betong, dersom man tar for mye blir det vanskelig å lage nese, i tillegg til at det kan gå hull på strømpen. Strømpen skal forbli på nissen så det er viktlig å gnikke godt slik at den blir gjennomtrukket av betong.

IMG_0297[1]

Når du har en passe mengde betong i strømpen, så lager du nese på nissen. Da tar lager du en klump og fester en gummistrikk rundt.

IMG_0304[1]

IMG_0310[1]

Tre så på biten av nylonstrømpen som du klippet av tidligere, dander den pent i forhold til om du vil male øyne på nissen, eller om du ønsker at luen skal dekke øynene. Pass på at denne også blir dekket av betong gjennom nylonstrømpen.

IMG_0318[1]

IMG_0345[1]

Dersom du ønsker at nissen din skal ha en høy stålue, må du feste nisseluen til taket(eller noe annet som gjør at luen blir stående oppover) så den kan tørke slik stående. Jeg festet tau rundt en planke i taket i kjelleren, der er det ikke så høyt under taket.

IMG_0356[1]

Jeg valgte også å lage en med hengelue, som jeg satte til tørk i en eske, det renner gjerne litt vann ut av dem når de står til tørk.

IMG_0364[1]

IMG_0366[1]

Når nissene var tørre dagen etterpå, beynte jeg å male dem. Når de er tørre skal de få flytte opp i stuen.

IMG_0396

IMG_0398

 

Jeg måtte male et par dager etterpå, men det er viktig at det er et parti som ikke er malt, slik at betongen får kvittet seg med fuktigheten. Etter ca. 30 dager er den ferdig herdet.

IMG_0397

IMG_0399
IMG_0400

Nå har nissene flyttet inn i stuen, ser jo noen ting jeg må endre til neste gang. Blant annet å gnikke betongen enda bedre inn i strømpen, samt ha litt tykkere betong. Men da blir det nok veldig bra!

IMG_0435[1] IMG_0436[1]

Håper dere har lyst å prøve dere på nisser til jul. Lik gjerne innlegget under her om dere har tenkt å prøve eller om dere synes dette var artig! Det hadde jeg satt stor pris på!

3 kommentarer

Victoria Larsen

28.09.2017 kl.12:50

Så utrolig fine disse var!! :-)

gaardsbruket

01.10.2017 kl.18:24

Victoria Larsen: Tusen takk! Veldig lett egentlig :)

Laila MA

28.09.2017 kl.22:18

Så flotte de ble. Får jeg tid prøver jeg gjerne å lage disse :-)

gaardsbruket

01.10.2017 kl.18:24

Laila MA: Det må du gjøre :) Kjempe fine!

Skriv en ny kommentar

gaardsbruket

30, Osterøy

Livlig sykepleier og jordmorstudent. Blogger om livet på gården, DIY prosjekter og familieliv

Follow

Design laget av
Silje Lien Design
hits